[ Pobierz całość w formacie PDF ]
K2

 

100 ml Bianco Vermouth

50 ml żubrówki

100 ml soku z czarnej porzeczki

10 ml soku cytrynowego

 

Składniki wlać do szklanki typu long drink, dodać b. dużo kruszonego lodu. Przyozdobić cytrynką.

 BLUE DEVIL

 

40 ml Seagram’s gin

25 ml Curacao

2 Ł soku sytrynowego

 

Shakerować z lodem. Dekorować z cytryną.

 

BRONX

 

50 ml Seagram’s gin

25 ml Dry Vermouth

25 ml Rosso lub bianco vermouth

25 ml soku pomarańczowego

 

Shakerować z lodem i przecedzić do kieliszka cocktailowego.

 

MOULIN ROUGE

 

50 ml Seagram’s gin

50 ml Brandy

15 ml Grenadiny

 

Miksować z lodem i przecedzić do kieliszka. Można także podać z lodem skruszonym (ale mało).

 

GODFATHER

 

50 ml Whisky

25 ml Amaretto

 

Na 3-4 kostkach lodu.

 

MANHATAN

 

50 ml Whisky

25 ml Vermouth rosso lub bianco

 

Miksować z lodem – przyozdobić oliwką i np. skórką z cytryny.

 

 

BUENOS TARDES

 

50 ml Olmeca Tequila

130 ml soku jabłkowego

25 ml soku cytrynowego.

 

Miksować z lodem, dopełnić kostkami lodu.

 

MAŁYSZ

Odlotowy long drink na każdą okazje ;)

40 ml wódki
150 ml Red Bull
Ponadto: przełamany plasterek cytryny

Wlac wódkę do szklanki typu long drink, z kostkami lodu. Dolać Red Bull'a i lekko zamieszać. Plasterek cytryny wrzucić do napoju.

 

FRANCUSKI ŁĄCZNIK
(FRENCH CONNECTION)

Podawany po posiłku gorzko-słodki napój typu short drink.

30 ml koniaku
30 ml amaretto

Wlać obydwa składniki do szklanki, dodać 2-3 kostki lodu i zamieszać.

 

B-52

Aromatyczny, cierpko-ziołowy short drink podawany jako aperitif.

20 ml Kahlua
20 ml amaretto
20 ml Bailey's irish cream

Wszystkie składniki i kostki lodu wymiesać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

MARTINI DRY

Wytrawny short drink podawany jako aperitif.

40 ml ginu
20 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: oliwka

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Oliwkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.

 

 

BACARDI AND COKE
(CUBA LIBRE)

Orzeźwijący long drink na lato.

40 ml rumu Bacardi Carta Blanca
60 ml Coca-Cola
sok cytrynowy

Przydotować w szklance typu long drink. Dodać kilka kostek lodu i zakropić sokiem cytrynowym.

EL PRESIDENTE

Owocowy short drink podawany jako aperitif.

30 ml rumu
20 ml soku pomarańczowego
10 ml wytrawnego vermouth
2 ml grenadiny
2 ml curaçao

Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelac do kieliszka koktajlowego.

HELLOWEEN

Owocowy long drink podawany po posiłku.

20 ml Bacardi Light Dry
15 ml Martini Bianco
20 ml Creme de Banana
10 ml Bols Blue
40 ml soku pomarańczowego
30 ml soku grejpfrutowego

Wszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki.

MALIBU AND COKE

Orzeźwijący long drin
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczowego i wisienka koktajlowa

Do szklanki z kostkami lodu wlać curaçao, uzupełnić sokiem pomarańczowym i krótko zamieszać. Wisienką na szpadce przekłuć plasterek pomarańczy zawieszony na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.

ORGAZM

Łagodny short drink podawany jako aperitif.

20 ml białego kremu kakowego
20 ml
20 ml curaçao triple sec
20 ml wódki
40 ml śmietanki

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

ORIENT EXPRESS

Delikatny, korzenny na każdy dzień.

20 ml
200 ml bardzo zimnego mleka
1 łyżka stołowa rozpuszczalnego kakao

Wszystkie składniki zmiksować i wlać do szklanki z obwódką z mielonych migdałów. Podawać ze słomką.

WHITE TRASH

Łagodny long drink na gorące dni.

2-3 gałki lodów waniliowych
do uzupełnienia
1 ml mleka

Wszystkie składniki wymieszać, aż napój będzie miał gęstą konsystencję. Podawać z rurką

MEXICANA

Cierpki, owocowy short drink na przyjęcia.

40 ml tequili
20 ml soku cytrynowego
10 ml soku ananasowego
1 łyżka do herbaty grenadiny
Dekoracja: wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka

OLÉ

Łagodny short drink podawany po posiłku.

30 ml białej tequili
30 ml kremu bananowego
1 ml niebieskiego curaçao
Ponadto: kawałek skórki cytrynowej i plasterek z limety

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Aromatyzować skórką cytrynową. Plasterek limety włożyć do napoju.

 

 

 

 

MOJE NAZWY DRINKÓW:  K2, Ojciec Chrzestny, „Wolność dla Iraku”, Dziki Zachód, Trójkąt Bermudzki, Gołota, Dywizjon 303,

 

 

Przygotowane i opracowane przez:

Rafał Wajs

 

Przy współpracy:

-

- T. Nowicki, Vademecum barmana, Gdynia 1996

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wiolkaszka.pev.pl
  •