[ Pobierz całość w formacie PDF ]
K2
100 ml Bianco Vermouth
50 ml żubrówki
100 ml soku z czarnej porzeczki
10 ml soku cytrynowego
Składniki wlać do szklanki typu long drink, dodać b. dużo kruszonego lodu. Przyozdobić cytrynką.
BLUE DEVIL
40 ml Seagram’s gin
25 ml Curacao
2 Ł soku sytrynowego
Shakerować z lodem. Dekorować z cytryną.
BRONX
50 ml Seagram’s gin
25 ml Dry Vermouth
25 ml Rosso lub bianco vermouth
25 ml soku pomarańczowego
Shakerować z lodem i przecedzić do kieliszka cocktailowego.
MOULIN ROUGE
50 ml Seagram’s gin
50 ml Brandy
15 ml Grenadiny
Miksować z lodem i przecedzić do kieliszka. Można także podać z lodem skruszonym (ale mało).
GODFATHER
50 ml Whisky
25 ml Amaretto
Na 3-4 kostkach lodu.
MANHATAN
50 ml Whisky
25 ml Vermouth rosso lub bianco
Miksować z lodem – przyozdobić oliwką i np. skórką z cytryny.
BUENOS TARDES
50 ml Olmeca Tequila
130 ml soku jabłkowego
25 ml soku cytrynowego.
Miksować z lodem, dopełnić kostkami lodu.
MAŁYSZ
Odlotowy long drink na każdą okazje ;)
40 ml wódki
150 ml Red Bull
Ponadto: przełamany plasterek cytryny
Wlac wódkę do szklanki typu long drink, z kostkami lodu. Dolać Red Bull'a i lekko zamieszać. Plasterek cytryny wrzucić do napoju.
FRANCUSKI ŁĄCZNIK
(FRENCH CONNECTION)
Podawany po posiłku gorzko-słodki napój typu short drink.
30 ml koniaku
30 ml amaretto
Wlać obydwa składniki do szklanki, dodać 2-3 kostki lodu i zamieszać.
B-52
Aromatyczny, cierpko-ziołowy short drink podawany jako aperitif.
20 ml Kahlua
20 ml amaretto
20 ml Bailey's irish cream
Wszystkie składniki i kostki lodu wymiesać w shakerze i przelać do kieliszka.
MARTINI DRY
Wytrawny short drink podawany jako aperitif.
40 ml ginu
20 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: oliwka
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Oliwkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.
BACARDI AND COKE
(CUBA LIBRE)
Orzeźwijący long drink na lato.
40 ml rumu Bacardi Carta Blanca
60 ml Coca-Cola
sok cytrynowy
Przydotować w szklance typu long drink. Dodać kilka kostek lodu i zakropić sokiem cytrynowym.
EL PRESIDENTE
Owocowy short drink podawany jako aperitif.
30 ml rumu
20 ml soku pomarańczowego
10 ml wytrawnego vermouth
2 ml grenadiny
2 ml curaçao
Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelac do kieliszka koktajlowego.
HELLOWEEN
Owocowy long drink podawany po posiłku.
20 ml Bacardi Light Dry
15 ml Martini Bianco
20 ml Creme de Banana
10 ml Bols Blue
40 ml soku pomarańczowego
30 ml soku grejpfrutowego
Wszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki.
MALIBU AND COKE
Orzeźwijący long drin
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczowego i wisienka koktajlowa
Do szklanki z kostkami lodu wlać curaçao, uzupełnić sokiem pomarańczowym i krótko zamieszać. Wisienką na szpadce przekłuć plasterek pomarańczy zawieszony na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.
ORGAZM
Łagodny short drink podawany jako aperitif.
20 ml białego kremu kakowego
20 ml
20 ml curaçao triple sec
20 ml wódki
40 ml śmietanki
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
ORIENT EXPRESS
Delikatny, korzenny na każdy dzień.
20 ml
200 ml bardzo zimnego mleka
1 łyżka stołowa rozpuszczalnego kakao
Wszystkie składniki zmiksować i wlać do szklanki z obwódką z mielonych migdałów. Podawać ze słomką.
WHITE TRASH
Łagodny long drink na gorące dni.
2-3 gałki lodów waniliowych
do uzupełnienia
1 ml mleka
Wszystkie składniki wymieszać, aż napój będzie miał gęstą konsystencję. Podawać z rurką
MEXICANA
Cierpki, owocowy short drink na przyjęcia.
40 ml tequili
20 ml soku cytrynowego
10 ml soku ananasowego
1 łyżka do herbaty grenadiny
Dekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka
OLÉ
Łagodny short drink podawany po posiłku.
30 ml białej tequili
30 ml kremu bananowego
1 ml niebieskiego curaçao
Ponadto: kawałek skórki cytrynowej i plasterek z limety
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Aromatyzować skórką cytrynową. Plasterek limety włożyć do napoju.
MOJE NAZWY DRINKÓW: K2, Ojciec Chrzestny, „Wolność dla Iraku”, Dziki Zachód, Trójkąt Bermudzki, Gołota, Dywizjon 303,
Przygotowane i opracowane przez:
Rafał Wajs
Przy współpracy:
-
- T. Nowicki, Vademecum barmana, Gdynia 1996
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]